A sertésköröm a disznó bontásában nem csak a körmöket jelenti. A hentes egy egyenes vágással hasít a körmök között a csülök első ízesüléséig, majd leválasztja a harmadik körmöt is. A sertés körme jó példa arra, hogy eleink milyen jól kigondolták a sertés felhasználását. A körmöt belefőzhetjük pacalba, tehetjük kocsonyába, kiránthatjuk vagy körömpörköltet csinálhatunk belőle. Zsírtartalma miatt fogyókúrázók kerüljék!
Székely sertésköröm:
Hozzávalók: 1 kg sertés köröm, 15 dkg hagyma, zsír, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, őrölt kömény, só, 1 paradicsom, 1 paprika, fél kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, kapor.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát zsírban halványan megpirítjuk, megszórjuk többféle pirospaprikával, majd elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadjuk a
fokhagymát, őrölt köménymagot, kevés sót, és az előfőzött sertéskörmöt levével együtt fedő alatt puhára pároljuk. Ezután a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett), majd a pörköltlét zöldpaprikával, paradicsommal ízesítjük és még egyszer felforraljuk. Az így készített körömpörkölt rövid levébe beletesszük a kicsavart savanyú káposztát és a pörkölt levével jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel felengedjükés mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Amikor a káposzta puhára főtt, tejfölből és lisztből habarást készítünk, majd ráöntjük. A melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük és finomra vágott kaporral megszórjuk.