Tudástár:
A paprika őshazája Amerika. Európában Spanyolországban jelent meg először a XV. század végén. Fogyasztása elsősorban Portugáliában terjedt el gyorsan, innen jutott tovább a németekhez, majd a többi európai országba.
Jelentősége
Magyarországon a XVI. század közepe táján jelent meg. Nagyobb arányú szántóföldi termesztése Szeged és környékén a XIX. század első felében bontakozott ki. Magyarországon jelentőségét jelzi, hogy mintegy húszféle paprikafajta van a köztermesztésben. A nálunk termesztett fajták nagy része rövid tenyészidejű, mivel hazánk a paprikatermesztés északi határán helyezkedik el. A termesztés legfontosabb hazai gócai Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Pest, Szolnok és Heves megye területein találhatók.
Táplálóértéke
A paprika tápanyag összetevőit vizsgálva megállapítható, hogy közte valamint a paradicsom, és a tojásgyümölcs között (energia, fehérje, zsír, szénhidrát, hamu, élelmi rost) nincs lényeges különbség. Ugyanez vonatkozik az ásványianyag-tartalomra is. A vitaminok közül a paprika több vitamint tartalmaz, mint a másik kettő. C-vitaminból a paprikában hétszer annyi van, mint a citromban. Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert éppen a paprikából állította azt elő. A legtöbb C-vitamin az őrölt pirospaprikában van.
Gyógyhatása
Gyógynövény. Hatóanyaga a kapszaicin, amelyet nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartanak. Ez az anyag gátolja a véralvadást, megkönnyíti a vér áramlását, megszabadít olyan panaszoktól, mint a hideg kezek és lábak, szédülés és migrén. Festékanyagai védik a nyálkahártyákat, a szem egészségét, a sejtek vitalitását. A szervezet sejtjeinek egész nap folyamatosan (minden másodpercben) szüksége van C-vitaminra, amely számtalan kémiai folyamatban vesz részt. Jó hatású a visszérbetegségnél, erősíti a szív munkáját, a kötőszöveteket, fokozza a mirigyek tevékenységét és a libidót, javítja az összpontosító képességet.
Gyógyhatású készítményei
A paprika gyógyhatású készítményeinél abból kell kiindulni, hogy mind a zöld-, mind a fűszerpaprika mindennap szerepel valamilyen formában az étrendünkben. Készítményei ezért nem is oszthatók meg gyógyhatásúakra és nem gyógyhatásúakra. Sokféle elkészítési lehetőségei közül talán ide lehet sorolni a belőle készíthető sokféle salátákat, a turmixolt levét, amelyek hatékonyan segíthetnek a napi C-vitamin- szükségletünk kielégítésében.
Forrás: vitaminszalon.hu
Tápérték információ /100g
Energia(kJ) |
21 |
Energia(kcal) |
90 |
Zsír(g) |
0,2 |
- ebből telített zsírsav(g) |
0 |
Szénhidrát(g) |
3 |
- ebből cukor(g) |
2 |
Rost(g) |
2 |
Fehérje(g) |
1 |
Só(g) |
0 |
Allergének
Édesítőszer |
Glutén |
Tojás |
Hal |
Földimogyoró |
Szójabab |
Tej |
Diófélék |
Mustár |
Szezámmag |
Kén-dioxid |
Csillagfürt |
Az egyes termékeinkben található allergének ételeink feldolgozási technológiájának jellegéből adódóan nyomokban előfordulhatnak más termékekben is.